Opdracht 7 Zout en zoet water



Het meeste water op aarde is zout en dat kunnen wij niet drinken.

 

Zeewater bevat zouten en is niet drinkbaar.

De meeste van die zouten komen uit rivieren.

Zij nemen zouten mee uit de gesteenten waar ze langskomen.

 

Het overgrote deel van het water op aarde is zout.

In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

De vissen die in zoet water leven, kunnen zich vaak niet redden in het zoute water.

Zij kunnen niet tegen het zout dat zich in dit water bevindt.

Omdat er zoveel zout water op de wereld is(97% van al het water op de wereld is zout),

zijn er ook enorm veel vissen die hier wel tegen kunnen.

 

Niet drinkbaar

Zout water is niet erg geschikt om te drinken.

Het smaakt bitter en zout.

 

Stel je voor: je bent schipbreukeling. Op een klein vlot drijf je over de oceaan.

Je hebt geen water bij je, maar wel ongelofelijk veel dorst.

Je zou denken: water genoeg om je heen… Is dat zo?

Je hebt ongetwijfeld wel eens in zee gezwommen en per ongeluk een slok zeewater

naar binnen gekregen. Vies hè?

Je hebt het waarschijnlijk meteen uitgespuugd.

Zout water drinken is niet alleen vies, het is ook gevaarlijk.

Zout water onttrekt vocht uit je lichaam. Dus terwijl je drinkt, droog je toch uit.


Mocht je dus ooit schipbreukeling en op een houten vlot op zee drijven:

geen zeewater drinken, hoeveel dorst je ook hebt

 

Zeeën bestaan uit zout water en rivieren en meren hebben vaak zoet water.

Hierdoor leven er in beide watertypen andere planten en dieren.

Maar er zijn ook dieren en planten die

in zoet en zout water kunnen voorkomen.

Vissen zoals: de zalm, zeeforel en steur bijvoorbeeld.

 



Kun je zout water zoet maken?

Je kunt drinkwater maken door het zeewater te zuiveren.

We noemen het verwijderen van zout ontzilting.

Ontzilten is een moeilijk en duur proces.

Eerst kook je het zeewater. Er ontstaat waterdamp en het zout blijft achter.

De waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld.

Daardoor condenseert de waterdamp weer tot waterdruppels.

Dit proces moet je verschillende keer herhalen totdat al het zout uit het zeewater is en

zuiver genoeg is om te gebruiken.

Ontzilten gebeurt in gebieden met weinig zoet water, zoals in het Midden-Oosten.

Armere landen in Afrika en Azië kunnen de ontzilting echter niet betalen